One of the first projects to be delivered under the State Governments ‘Ready for 2020’ program, and the final building of a 15 year long masterplan, the Design Learning Facility at Meridan State College strives to be a ‘hidden gem’ within this expansive P-12 campus.

The building aligns with adjacent facilities to maintain connection between bushland to the east and existing courtyards, allowing efficiencies in circulation to be achieved. A masonry service spine anchors the building to the west, shielding classroom and staffroom spaces from this aspect. A central breezeway encourages natural ventilation to flow north south. Clerestory windows are angled by 45 degrees to address the NE, acting to further ventilate the building and plunge natural light deep into the upper level classrooms. The resulting serrated profile of the roof edge creates tension between the built form and the neighbouring nature, somewhat symbolic of the School’s rapid expansion.